Ny udbudslov giver mere
fair konkurrence for mindre
virksomhederDen nye udbudslov giver bedre muligheder for små og mellemstore virksomheder til at vinde offentlige udbud, men rummer også nogle fejlskud, mener SMVdanmark, der dog overordnet set glæder sig over loven.


Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget den nye udbudslov, der skal styre regler og rammer, når en kommune, region eller staten lægger opgaver ud til private virksomheder. Jeppe Rosenmejer, chefjurist i SMVdanmark, har repræsenteret
18.000 virksomheder i arbejdet for at skabe en udbudslov, der giver bedre muligheder for de mindre virksomheder. Det er lykkedes, mener han, og han er alt i alt glad for den nye udbudslov.
”Det helt afgørende nybrud er reglen om, at man som virksomhed nu kun skal være dobbelt så stor – målt på ens årlige omsætning – som værdien af det udbud, man byder ind på.
Tidligere blev større virksomheder stillet bedre end små, når tilbuddene blev evalueret, fordi de var økonomisk stærkere. Den regel er væk nu, og det er et helt afgørende plus ved udbudsloven,” siger han.
Desuden mener han, det er positivt, at der bliver strammet op på den såkaldte ”opdel-eller-forklar” -regel, der siger, at hvis fx. en kommune samler flere typer udbud i én pakke, så skal den redegøre for, hvorfor den gør det.
Paradoksalt nok er én af de ting ved loven, han er mest glad for, en ting, der ikke kom med. ”I 11. time var vi med til at ændre lovforslaget, så den ikke fjerner virksomhedernes ret til at være til stede under oplæsning af de endelige tilbud. Den ret er vigtig, for den giver især de mindre virksomheder en hurtig og nem adgang til at afklare, om de har vundet udbuddet, eller om de måske skal omlægge
deres planer og ressourcer,” siger Jeppe Rosenmejer.

Jeppe Rosenmejer
Chefjurist, cand.jur., LL.M.
rosenmejer@SMVdanmark.dk
tlf +45 32 63 03 11