Tendenser for containerlogistik i 2023


Ifølge en undersøgelse foretaget af onlineplatformen Container xChange, betragter 88 % af de interviewede industriledere indenfor logistik, inflation og recession som de største økonomiske udfordringer i år 2023, efterfulgt af virkningerne af krigen i Ukraine (57 %) , den nye bølge af COVID-19 i Kina (53 %) samt strejker og arbejdskonflikter (23 %)


Christian Roeloffs, medstifter og administrerende direktør for Container xChange, sagde: "De overordnede udsigter for år 2023 er stadig dystre." Baseret på undersøgelsesresultaterne har den Hamburg-baserede logistikservicevirksomhed opdaget 23 tendenser i containerfragt- og transportbranchen.

For eksempel har blandt andet den drastiske lockdown i Kina undermineret tilliden til forsyningskædernes pålidelighed. I nogle tilfælde gik produktionen og arbejdet på havnene helt i stå i landet. Container xChange forventer således, at virksomheder leder efter alternative produktionssteder og logistikhubs. 67 % af de adspurgte overvejer at fokusere deres aktiviteter mere på Vietnam eller Indien i betydningen en "Kina+1"-strategi.

De adspurgte logistikeksperter afventer også øgede strejker, da inflation og de stigende leveomkostninger vil påvirke arbejdernes lønkrav. Dette kan føre til betydelige afbrydelser i forsyningskæden i løbet af året.

Fordi transportkapaciteten stadig ikke er fuldt udnyttet, og mange containere stadig er placeret i depoterne, varsles der en priskrig mellem rederierne og speditørerne. Ifølge flertallet af de adspurgte vil fragtomkostningerne til transport til søs, til lands og i luften fortsat falde. For at forblive omkostningseffektiv, menes det, at transportkapaciteten vil blive reduceret. Ydermere er der frygt for, at dygtige medarbejdere vil søge job i andre brancher som følge af de faldende overskudsgrader og det skrumpende marked.

Hertil kommer, at fragtskibe forventes at sejle langsommere på grund af den nye klimalovgivning, som skal tages i betragtning ved beregning af leveringstiderne. Det store, danske rederi, Mærsk, har meddelt, at det lancerer det første klimaneutrale skib i verden i 2023. På den måde bliver de ret tøvende skridt i retning af bæredygtighed skubbet i containerlogistiksektoren. Den digitale transformation af containerfragtindustrien er også langsomt ved at tage fart. Bådtidsplaner, forenklede og hurtigere reservationer af slots og information om ledige kapaciteter skal optimere logistikprocesserne yderligere i fremtiden.


KILDE: